Oj, vad synd det är om djuren

Ok, först till det mest uppenbara: djur är varelser som kan uppleva ångest och lidande, att föda upp djur på små ytor i stressade miljöer och sedan transportera dem till ett slakteri skapar lidande.
Men mjölk och ägg kan du ju äta, då dör ju inte djuren? Att vara mjölkätande vegetarian av djuretiska skäl är lite som att inte äta soja för miljöns skull men samtidigt äta djur som är gödda med soja. Kor måste med jämna mellanrum kalva för att fortsätta producera mjölk. När kalven väl har fötts är den i vägen för mjölkproduktionen och slaktas.
Jag tänker inte gå mycket djupare än så i frågan utan avslutar med att säga att dagens kött-, mjölk- och äggindustri inte går att jämföra med att bo på landet och ha egen gris, en ko och ett par höns. Det är hårt avlade djur vars kroppar är utformade för att ge så stor avkastning som möjligt. De göds inte enbart med matrester och gräs utan också med framodlad mat med högt näringsvärde som ska få dem att växa så mycket som möjligt så att det blir stora julskinkor på julbordet.

Hälsa

Den absolut vanligaste kommentaren veganen får är: Men hur får du i dig protein då? Svar: att få i sig protein är inga problem. Inte ens om du är 77-årig bodybuildare.
http://www.peta.org/videos/jim-morris-vegan-bodybuilder-interview/

Det finns andra saker som är mycket svårare: mineraler och vitaminer och framförallt att tvingas skratta lite besvärat när folk drar veganskämt vid middagar - en vill ju inte förstöra den goda stämningen.
Sällan har väl världen varit så splittrad i synen på vilken mat som är hälsosam eller inte. Jag lägger mig inte i debatten om fett, protein och kolhydrater. Det enda jag tror att de flesta kan vara överens om är att det är inte så enkelt som vi trodde. Tror du att protein är vägen till lycka finns det gott om vegetabiliska livsmedel med hög proteinhalt. Är du orolig över B12 och andra ämnen så finns det miljoner sidor på nätet som handlar om hur du löser detta. Läs, och framförallt, tänk efter själv.

Här bjuder lite hälsoläsning att begrunda:
Köttskatt behövs för hälsans skull
http://www.expressen.se/debatt/kottskatt-behovs-for-halsans-skull/

Mer om kost och hälsa hittar du hos Läkare för framtiden:
http://www.lakareforframtiden.se/

Klimat

Att leva belastar miljön. Vi kan till viss del påverka hur mycket genom att välja vad vi äter, hur vi bor, hur vi reser, vad vi handlar och kanske också genom vilket parti vi röstar på. Vi ska fokusera på maten men först vill jag bara säga: Nej, du förtjänar inte en resa till Thailand, inte jag heller. Du och jag tillhör troligtvis den grupp människor i världen som allra minst förtjänar en avkopplande resa till solen. Vår del av mänskligheten har fyllt upp sin kvot (förresten har det aldrig funnits någon kvot att fylla) och får ta cykeln eller segelbåten om vi tvunget ska dit igen.
Så, åter till maten. De flesta äter flera gånger om dagen och vad vi äter spelar därför stor roll. Ju längre upp i näringskedjan du äter desto mer energi har försvunnit på vägen. Värst är det således att äta rovdjur.

Grisen äter foder. Det mesta fodret går åt till att hålla grisen vid liv, det blir värme och rörelse och kanske lite tankeverksamhet. En liten del av fodret blir organ och en liten del av organen äts av människor. Den mesta energin från fodret går, ur matsynpunkt, förlorat på vägen. Ur grissynpunkt är det naturligtvis bara den sista delen i processen som upplevs som en förlust men den diskussionen tar vi inte nu.

Olika djur använder olika mängder energi innan de hamnar i köttdisken men lyssna inte på mig, ta istället en titt i DN:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/21-tips-sa-far-du-ned-dina-klimatutslapp/?fb_action_ids=10152399586722938&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Såg ni att ost och smör tillhörde två av storbovarna i sammanhanget? Att ersätta kött med ost är alltså inge bra idé. Smör på mackan kan låta lite härligt bondromantiskt men ur klimatsynpunkt är det alltså bättre att välja olja. Ja, jag vet att de flesta margariner är skit men jag sa olja och inte margarin.

Men varför måste det vara så extremt? Det räcker väl med att äta vegetariskt en dag i veckan och välja fisk istället för rött kött? Svar: nej, det gör det inte. Många av oss har en tendens att jämföra oss med människor som finns i vår närhet och är vi lite bättre än dem så kan vi känna oss nöjda. Vi har absolut ingen som helst anledning att känna oss nöjda. För att citera Pär Holmgren, "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt". Formuleringen kan tyckas hård men borde kanske vara ännu hårdare, men det är klart, Pär vill ju att folk ska våga komma till hans föreläsningar. Skulle han vara alltför hård kanske det skulle gå så här:

A guys goes into the studio. You won't belive what happens next!
http://www.motherjones.com/blue-marble/2014/11/climate-desk-fact-checks-aaron-sorkins-climate-science-newsroom

Vad du väljer att äta idag påverkar dina barnbarns möjlighet att äta.

Nej, det är absolut ingen mening med att oroa sig över klimatet. Det finns däremot mening med att göra något för klimatet. Se det som att du betalar tillbaka lite på allt det du har fått. Jorden har helt gratis gett oss mat och husrum och soliga dagar och kanske skulle vi kunna tänka oss att återgälda lite av vänligheten genom att inte stampa den alltför hårt i ansiktet. Kanske är det för sent att göra någonting för att förhindra ett totalt förändrat klimat med vad allt vad det innebär. Då kan vi i alla fall försöka se till att det som finns kvar av jorden är användbart.

Men är forskarna verkligen överens?
https://www.youtube.com/watch?v=cjuGCJJUGsg

Om ost och öppna landskap
Karin Bojs: Vi har djupa band till vår gamla ost
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-vi-har-djupa-band-till-var-gamla-ost/