Ekologiskt

VAD ÄR EGENTLIGEN EKOLOGISKT?

Bra fråga. Just nu är det någon form av överenskommelse rörande vad som krävs för att ett jordbruk ska räknas som hållbart och giftfritt. Ett gäng organisationer har tagit på sig att avgöra vad som är ekologiskt eller inte. De har satt sina egna kriterier och kontrollerar att tillverkarna uppfyller dessa. När tillverkarna gör det (och dessutom betalat kontrollorganet), äras produkten med organisationens logga och konsumenten slipper besöka alla bönder för att själv avgöra om den tycker att maten är värd att ätas eller inte. Att logga saknas innebär inte att produkten automatisk är dålig. Att någon har skrivit "ekologisk" på en lapp innebär inte att den är det. Att maten serves i bruna papperspåsar avslöjar att maten serveras i bruna papperspåsar men det säger ingenting om hur grönt innehållet är.
Det allra bästa är att odla sina egna grönsaker, eller dumpstra, men om det känns svårt så tror jag att ekologisk märkning är det bästa vi kan konsumera just nu. Det innebär inte att det är perfekt.

Naturskyddsföreningen har skrivit superbra om ekologiskt och märkningar:
http://www.naturskyddsforeningen.se/vad-vi-gor/jordbruk/eko/8-satt-att-doda-myter-om-ekologiskt

Hos Mögel är i princip allt ekologiskt. Undantagen är saltet och tempehens startkultur.

Varför har då Mögel ingen fin KRAV-logga på bilen? Det är för att jag valt att inte betala för att bli kravmärkt och anledningen till att jag valt det är att kravmärkningen inte säger så mycket när den är kopplad till en restaurang. KRAV vill uppmuntra restauranger (som generellt är fruktansvärt dåliga på hållbarhet) att påbörja sitt miljöarbete och därför har organisationen olika nivåer på märkningen. För att uppnå den lägsta nivån krävs: "Ett KRAV-märke: Minst 25% av det totala inköpsvärdet av livsmedel består av KRAV-märkta/EU-ekologiska/MSC/-märkta produkter.* Alternativt, minst 15 livsmedel byts ut till KRAV-certifierade/EU-ekologiska/MSC-certifierade". Nivå 2 kräver 50% och nivå 3, 90%. Kanske är det här en bra strategi för att få restauranger som annars struntat helt i att köpa eko, att i alla fall köpa några ekologiska produkter. Personligen blir jag dock, både ur konsument- och restaurangägarperspektiv, lite sur. Konsumentjag trodde att kravmärkningen skulle ställa samma höga krav på restaurangmaten som den gör på bönderna. Om jag hade läst på så hade jag ju klart och tydligt sett att så inte är fallet och kunnat fråga de restauranger jag besöker vilken märkningen de har och vilka ekoprodukter de har, men det kräver som sagt att jag har läst på om hur det funkar, vilket jag nu har, men hur många av oss gör det? Poängen med en märkningen med hög trovärdighet är kanske ändå att vi ska kunna slippa läsa på. Som restaurangägare med i princip 100% ekomärkta produkter blir jag lite sur på att andra restauranger kan skylta med en logga med hög trovärdighet samtidigt som de har betydligt färre ekoprodukter än vad jag har. Jag kan ju välja att gilla läget och betala kontrollavgifterna men det skulle då innebära högre kostnader och mer administration för något jag redan gör och redan har höga kostnader för samtidigt som det inte ger mig någon högre trovärdighet hos den konsumentgrupp som verkligen har koll.
Fråga gärna mig och andra restauranger vilka ekoprodukter de har. Om du bjuder in matförsäljare till hållbara evenemang, be att få se deras kvitton.

MEN VARFÖR SKA VI EGENTLIGEN HANDLA EKOLOGISKT?

Kemikalier?!
Många väljer att äta ekologiskt när de blir föräldrar och plötsligt blir livrädda för att deras barn ska få i sig kemikalier och samtidigt börjar bry sig om ifall jorden kommer att kunna förse människor med mat och rent vatten även efter dess att deras egna livstider tar slut. Tanken på att äta bekämpningsmedel som är till för att döda insekter och svampar är kanske inte jättetrevlig. Är det farligt? Vad vet jag.

Jag tycker istället att det är läge att fundera över:
Varför är ekologiskt dyrare? Varför odla eko när konventionella skördar kan ge större avkastning?
Vårt nuvarande jordbruk med enorma fält där det mil efter mil, år efter år odlas samma sak klarar sig inte utan tillförsel av energi. Ju mer energi du tillför ju större skördar kan du få. Energin som stoppas i marken måste komma någonstans ifrån, t ex från gruvor där det bryts fosfor. Det växer inte nya fosforgruvor vilket innebär att när de gruvor som vi använder idag är tömda är det slut på fosforfesten.

Kväve är ett annat ämne som behövs för att vår mat ska växa. Kväve finns i luften och utvinns med hjälp av enormt energikrävande processer för att sedan stoppas in i jordbruket - ett jordbruk som använder betydligt mer energi för att skapa ett ett kilo mat än vad själva maten innehåller. Hur går det här ihop och hur f*n kan det då vara billigare? Jo, det går ihop med hjälp av vår tillgång till energi i flytande form - olja! Kanske tycker du att bensinen har blivit dyr men faktum är att den är fruktansvärt billig. Olja är organisk materia som har pressats samman under miljoner år. Det finns inte så mycket olja kvar. De senaste typ 100 åren har vi bränt upp energi som det har tagit jorden miljoner år att spara ihop till. Mänskligheten har de senaste åren befunnit sig i ett oljerus, som en galen utekväll där hela årslönen har spenderats och nu närmar sig småtimmarna. Insikter om räkningar som behöver betalas och mat som behöver köpas börjar dyka upp i, det något dimmiga, medvetandet.

Vegan

OJ, VAD SYND DET ÄR OM DJUREN

Ok, först till det mest uppenbara: djur är varelser som kan uppleva ångest och lidande, att föda upp djur på små ytor i stressade miljöer och sedan transportera dem till ett slakteri skapar lidande.
Men mjölk och ägg kan du ju äta, då dör ju inte djuren? Att vara mjölkätande vegetarian av djuretiska skäl är lite som att inte äta soja för miljöns skull men samtidigt äta djur som är gödda med soja. Kor måste med jämna mellanrum kalva för att fortsätta producera mjölk. När kalven väl har fötts är den i vägen för mjölkproduktionen och slaktas.
Jag tänker inte gå mycket djupare än så i frågan utan avslutar med att säga att dagens kött-, mjölk- och äggindustri inte går att jämföra med att bo på landet och ha egen gris, en ko och ett par höns. Det är hårt avlade djur vars kroppar är utformade för att ge så stor avkastning som möjligt. De göds inte enbart med matrester och gräs utan också med framodlad mat med högt näringsvärde som ska få dem att växa så mycket som möjligt så att det blir stora julskinkor på julbordet.

HÄLSA

Den absolut vanligaste kommentaren veganen får är: Men hur får du i dig protein då? Svar: att få i sig protein är inga problem. Inte ens om du är 77-årig bodybuildare.
http://www.peta.org/videos/jim-morris-vegan-bodybuilder-interview/

Det finns andra saker som är mycket svårare: mineraler och vitaminer och framförallt att tvingas skratta lite besvärat när folk drar veganskämt vid middagar - en vill ju inte förstöra den goda stämningen.
Sällan har väl världen varit så splittrad i synen på vilken mat som är hälsosam eller inte. Jag lägger mig inte i debatten om fett, protein och kolhydrater. Det enda jag tror att de flesta kan vara överens om är att det är inte så enkelt som vi trodde. Tror du att protein är vägen till lycka finns det gott om vegetabiliska livsmedel med hög proteinhalt. Är du orolig över B12 och andra ämnen så finns det miljoner sidor på nätet som handlar om hur du löser detta. Läs, och framförallt, tänk efter själv.

Här bjuder lite hälsoläsning att begrunda:
Köttskatt behövs för hälsans skull
http://www.expressen.se/debatt/kottskatt-behovs-for-halsans-skull/

Mer om kost och hälsa hittar du hos Läkare för framtiden:
http://www.lakareforframtiden.se/

KLIMAT

Att leva belastar miljön. Vi kan till viss del påverka hur mycket genom att välja vad vi äter, hur vi bor, hur vi reser, vad vi handlar och kanske också genom vilket parti vi röstar på. Vi ska fokusera på maten men först vill jag bara säga: Nej, du förtjänar inte en resa till Thailand, inte jag heller. Du och jag tillhör troligtvis den grupp människor i världen som allra minst förtjänar en avkopplande resa till solen. Vår del av mänskligheten har fyllt upp sin kvot (förresten har det aldrig funnits någon kvot att fylla) och får ta cykeln eller segelbåten om vi tvunget ska dit igen.
Så, åter till maten. De flesta äter flera gånger om dagen och vad vi äter spelar därför stor roll. Ju längre upp i näringskedjan du äter desto mer energi har försvunnit på vägen. Värst är det således att äta rovdjur.

Grisen äter foder. Det mesta fodret går åt till att hålla grisen vid liv, det blir värme och rörelse och kanske lite tankeverksamhet. En liten del av fodret blir organ och en liten del av organen äts av människor. Den mesta energin från fodret går, ur matsynpunkt, förlorat på vägen. Ur grissynpunkt är det naturligtvis bara den sista delen i processen som upplevs som en förlust men den diskussionen tar vi inte nu.

Olika djur använder olika mängder energi innan de hamnar i köttdisken men lyssna inte på mig, ta istället en titt i DN:
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/21-tips-sa-far-du-ned-dina-klimatutslapp/?fb_action_ids=10152399586722938&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Såg ni att ost och smör tillhörde två av storbovarna i sammanhanget? Att ersätta kött med ost är alltså inge bra idé. Smör på mackan kan låta lite härligt bondromantiskt men ur klimatsynpunkt är det alltså bättre att välja olja. Ja, jag vet att de flesta margariner är skit men jag sa olja och inte margarin.

Men varför måste det vara så extremt? Det räcker väl med att äta vegetariskt en dag i veckan och välja fisk istället för rött kött? Svar: nej, det gör det inte. Många av oss har en tendens att jämföra oss med människor som finns i vår närhet och är vi lite bättre än dem så kan vi känna oss nöjda. Vi har absolut ingen som helst anledning att känna oss nöjda. För att citera Pär Holmgren, "Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt". Formuleringen kan tyckas hård men borde kanske vara ännu hårdare, men det är klart, Pär vill ju att folk ska våga komma till hans föreläsningar. Skulle han vara alltför hård kanske det skulle gå så här:

A guys goes into the studio. You won't belive what happens next!
http://www.motherjones.com/blue-marble/2014/11/climate-desk-fact-checks-aaron-sorkins-climate-science-newsroom

Vad du väljer att äta idag påverkar dina barnbarns möjlighet att äta.

Nej, det är absolut ingen mening med att oroa sig över klimatet. Det finns däremot mening med att göra något för klimatet. Se det som att du betalar tillbaka lite på allt det du har fått. Jorden har helt gratis gett oss mat och husrum och soliga dagar och kanske skulle vi kunna tänka oss att återgälda lite av vänligheten genom att inte stampa den alltför hårt i ansiktet. Kanske är det för sent att göra någonting för att förhindra ett totalt förändrat klimat med vad allt vad det innebär. Då kan vi i alla fall försöka se till att det som finns kvar av jorden är användbart.

Men är forskarna verkligen överens?
https://www.youtube.com/watch?v=cjuGCJJUGsg

Om ost och öppna landskap
Karin Bojs: Vi har djupa band till vår gamla ost
http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/karin-bojs-vi-har-djupa-band-till-var-gamla-ost/